Dva alsaské Sylvány z Bergholtzu

BLOG P1240954 JP Dirler

Teď jsem spočítal, že ceník pro návštěvníky alsaského vinařství Dirler-Cadé čítá neuvěřitelných 98 položek. Jen Sylvanerů mají v prodeji šest, místo aktuálního ročníku 2013 (jojo, Dirler-Cadé neprodává zatím žádnou čtrnáctku)  zvolil pan Dirler „klasický“ ročník 2012 a já si k tomu pro srovnání přikoupil i ročník 2009 a teplou vanu (čili Sylvaner Heisse Wanne 2012). Pojďte s panem Skleničkou na návštěvu do alsaského Bergholtzu…   

BLOG P1250093 Sylvaner 2x Dirler Cadé 960

Sylvaner Vieilles Vignes 2012 byl hned po otevření svěží a pevný jakou houžev, jako když olíznete mladé listí nebo stonky trávy ze zahrady – ne doslova, spíš esence toho všeho. Bezvadná kyselina, jednoduchý projev mladého vína (já vím, 2012), nijak tělnaté, spíš hubené a v nástupu chuti až pepřovité. V Bergholtzu se mi to zdálo ovocné, doma už moc ne. Je to zajímavé a pobízivé k napití, je to neuvěřitělně dlouhé a v závěru to má dlouhou a nesmírně lahodnou kořenitou dochuť. Matně si vzpomínám, že kořenitý závěr patří k rozpoznávacím atributům Sylvánu, ale ještě nikdy jsem neměl Sylván s takhle pěkným kořením. Vlastně to koření ani nepřipomíná Sylván, jen zpětně jsem si vybavil, že to Sylván má v popisu práce. Pije se dobře a rychle, 13% alkoholu.

Sylvaner Vieilles Vignes 2009 byl jako předchozí dvanáctka přes kopírák, jen s tlustší barvou a s jemnou stařinkou ve vůni. Jako by vám někdo za plentou potichu našeptával, že to víno je už příliš staré. V chuti úplně to samé, jen je už trochu rozkročenější, plnější v těle a vlastně ještě míň odrůdové, až v závěru zase přijde připomenutí věku. Není to tak intenzivní jako oxidativní projevy, kterým se před dvaceti lety na Moravě říkalo ještě s obdivem stařinka, ale je to oxidativního původu a spíš se to projevuje likérovou nasládlostí. V těle je ještě stále pěkná kyselina s projevy odrůdové travnatosti, celý projev je trochu tučnější a důraznější (14% alkoholu, projevuje se jako sladší/ne tak suchá chuť), ale jak to takhle popisuju po částech jako pitvaného zajíce, všechny části jsou dokonale vyvážené a dohromady fungují. Oxidativní tóny, upozorňující na starší ročník nevystupují a neruší, nesoustředěný konzument by je ani nemusel postřehnout. Na šestiletý Sylván překvapivě svěží a zdravé. Velmi poučné pití s nevídaně jemným, až nenápadně elegantním projevem odrůdy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *