Festa del Vino Montescudaio a Velathri ze Sorbaiana

Málem bych vás připravil o už skoro pravidelnou zprávu z říjnového Svátku vína v Montescudaio. Přivezl jsem tentokrát jen pár fotek, je to malá slavnost v malém toskánském městečku a už to není takové vzrušení jako když jsem tam byl v roce 2011 poprvé. Ale pár nových objevů jsem udělal: na úvodní fotce je výhled z terasy za degustační halou místního vinařství Fontemorsí. Výhled za milion dolarů na kopce údolí říčky Ceciny a navíc jižní expozice, takže dlouhé večery. V hale jsem byl poprvé v roce 2011 a až do října 2024 jsem o terase nevěděl.  

Z pouličního dění nejvíc zaujalo velké dětské hřiště, ale jak vidíte, velký stůl na dámu okupovali dospělci. Účastnilo se jen asi šest vinařství a degustování jsem pojal společensky. Lorenzo Tardivo, enolog Marchesi Ginori Lisci, přivezl jen dvě základní červená, Fontemorsí měli skoro celý sortiment. Hodně se mi líbila nabídka vinařství Sorbaiano. To je asi nejstarší z místních vinařství, v roce 2010 jsem měl dvě jejich vína v prvních toskánských komunitních bedýnkách. Můj výběr vína se od té doby mnohokrát proměnil (a snad i zlepšil), ale už před rokem se mi zdálo, že kvalita Sorbaiana stoupá a letos zase, ta vína se mi vyloženě líbila. Dlužno dodat, že jsem přeskočil základní vína a ochutnal jen čtyři nejlepší. Všechna mě bavila a hned mě napadlo udělat předvánoční dovoz Sorbaiana, ALE s cenami od patnácti do třiceti EURO jsou všechno jen ne levná.

Velathri 2021 Costa Toscana IGT, Sorbaiano
Ještě jsem nedopověděl, že Sorbaiano sídlí v městečku Montecatini Val di Cecina, které leží na území denominace Montescudaio DOC. Pravdla DOC se inspirovala úspěchem sousedního Bolgheri a upřednostňují směsi Merlotu, Cabernetu Sauvignon a Sangiovese. Velathri je krok jinam, čistý Cabernet Franc. Sorbaiano leží asi třicet kilometrů od pobřeží, má 27 hektarů vinic a bio certifikaci. Velathri je starý etruský název pro město Volterra.

Ve skleničce je temná rudofialová barva, na nose středně intenzivní vůně malin a černého rybízu. V chuti je to velmi harmonické, s odbouranou jablečnou kyselinou, koncentrované, plné, s lehce vystupujícími taniny, mladé. Červené ovoce, maliny a ostružiny, i přes zmiňovanou plnost a přes 14% alkoholu svěží. Technická data neznám, z degustace je úplně jasné použití sudů, ale poměry nebudu hádat. Velathri je robustnější než Sangiovese, ale přesto pěkně čisté a dobře pitelné. Projev je hodně ovocný a málo kabernetový, typický pepřový závěr jsem hledal marně. Můj celkový dojem je spíš uznání kvality než nadšení. Podle koncentrace a taninů je to víno na delší archivaci, určitě bude lepší za tři roky.

Reklama: dobrá zpráva pro všechny bedýnkáře z aktuální moselské ryzlinkové bedýnky vinařství Karl Erbes: vína jsou objednaná a ve čtvrtek 17. října bychom měli v Urzigu nakládat. Jestli to klapne, budu ryzlinky rozesílat už od 21. října.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *