Toskánsko jak ho neznáte, pro zábavu i poučení

Dnes odpoledne na pisánském venkově, vicino Sasso Pisano. Jaro je tady a zima snad ani nebyla tak dlouhá!  

Tady je výhled na Sasso Pisano. Nebudu předstírat, že nevím co fotím a co dělám, když jsem před sám na konci března 2021 komentoval podobnou fotku Cateriny Cornacchia tak, jak jsem ji komentoval. Svoje nadávky, urážky a kletby mi můžete napsat do komentářů :-)

Můj hlavní program tady je plážování, ale tentokrát jsem to spojil s poučením. Šlo o poznávací plážování. Dočetl jsem se o Čertově údolí (Valle dei Diavolo) na jihu provincie Pisa. Zaujaly mě poznámky o horké půdě a plynech vystupujících ze skal i z trávy. A jak už jsem psal před deseti lety z Alsaska, výhoda cestování je v tom, že když už někam dojedete, tak to máte všude blízko :-) Moje GPS ukazovala padesát kilometrů, takže jsem se rozhodl improvizovaně, odpoledne po malém nákupu. Nakonec to bylo ještě blíž.

Hlásím, že to je všechno pravda. To kamení je teplé, podle cedulí na místě je teplotní gradient 30 stupňů na sto metrů hloubky. Není to úplně na to zakopat a upéct kuře, ale je tady spousta tepláren, jak je vidět na fotce. Občas má někdo za domem cosi jako malý chlívek připomínající krb a furt se mu z něj kouří. Radši jsem se neptal.

Určitě se dají najít fotogeničtější místa. Vzdal jsem to hned po první zastávce, ale sami vidíte, že ty výpary mají velký fotografický potenciál. Mimochodem jejich vůně připomíná všechny vápenité a sirné termální prameny, které jsem tady zatím viděl. Zájemcům o koupi nebo pronájem nemovitosti v Toskánsku a Abruzzo by to mělo napovědět, proč jsou některé nové nemovitosti v seismicky činných oblastech nápadně levné.

Rosso di Montalcino 2022 DOC, Talenti
Dokonalá ambaláž a mistrovský první dotek s míčem, jak říkají fotbaloví komentátoři, tedy první doušek ze sklenky. Začal jsem gůglovat a hned bylo jasno, že přesně vím, kde vinařství leží. Když jedete z Montalcina k moři přes Grosseto, musíte přes Sant’Angelo in Colle. To je starobylé, výstavné středověké městečko na kopci. Už zdálky je vidět a těšíte se, že si ho vyfotíte. Jedete deset kilometrů a Sant’Angelo je čím dál hezčí, ale stále vám ve výhledu překáží elektrické vedení, kus lesa, prostě sto věcí průběžně kazí fotku. Až těsně u městečka jsem v zatáčce našel krásnej pohled na fotku, zastavil auto ve vjezdu do vinařství, honem nacvakal pár obrázků… a zjistil, že stojím ve vjezdu do vinařství. Nejlepší výhled na Sant’Angelo je z vjezdu do vinařství Talenti.

Talenti je čtyřicet hektarů pozemků (kromě vinic i olivy a další). Odrůdové složení je složitější u oliv (Correggiolo a Moraiolo) než u hroznů (Brunello je vždycky čisté Sangiovese). Ve skutečnosti dělají i jedno bílé víno s neurčeným odrůdovým složením, což vzbuzuje zvědavost, a do jednoho červeného IGT Toscana přidávají Petit Verdot. Rosso di Montalcino je čisté Sangiovese, ve skleničce je světlejší rubínově červená barva, na nose svěže ovocná vůně peckového červeného ovoce (třešně, višně, švestky) s decentním náznakem sudu. V chuti je živá kyselina, zralé ovoce (višně a švestky), vysoká koncentrace podpořená hodně vysokým alkoholem (15%). Hloubka a struktura, hladké leč výrazné taniny, minerální závěr. Plné a bohaté víno, velmi harmonické a v taninech ještě mladé (podle webových informací velké sudy, podle degustace bych tipoval střední a vypalované sudy), ale za mě nabízí mnohem víc, než bych čekal od základního Rosso di Montalcino. 89 bodů / 100.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *