Rulandské a Vavřinec ze Bzence

Pokud jde o víno jako průmyslové odvětví, jsme ve špatných dobách. To je zároveň dobrá i špatná zpráva. Z dlouhodobého hlediska je to samozřejmě špatně, protože prodeje klesají a to se musí projevit na hospodaření výrobců. Aby bylo jasno, nedotkne se to těch nejdražších vín a jejich výrobců, protože ve špatných dobách bohatí bohatnou a prodeje luxusního zboží rostou. Dotkne se to především producentů levných vín a časem i producentů střední třídy. Nechtěl bych dnes být v kůži investora, který koupil vinařství a teď po něm chce banka splácet úvěr. A už vůbec ne v kůži vinaře, který si v kovidových časech postavil nový provoz nebo penzion, potom přišla ruská invaze na Ukrajinu a s ní pád prodeje. A banka chce splácet úvěr.   

Krátkodobě to nese s sebou i některé zábavné příležitosti dobrých nákupů. Letos jsem přivezl malou zásilku Carmignana z Fattoria Ambra a při kalkulaci cen jsem zjistil, že za poslední dva ročníky výrobce zdražil o méně než deset procent, tedy s ohledem na inflaci vlastně zlevnil. Přitom jde o vína sbírající vysoká hodnocení a prestižní ceny, ale v těžkých dobách je těžší exportovat. Ale pojďme do Čech – dnes mě v Lídlu překvapilo několik lahví Zámeckého vinařství Bzenec za nízké ceny.

Rulandské bílé Collection 2022 jakostní, ZVB
Šroubovací uzávěr a dobře udělaná etiketa, celé laděné do výrazné žluté barvy. Ve skleničce je hodně plná a zářivá žlutá barva (plus), na nose je středně až hodně intenzivní vůně zralého žlutého ovoce, dobře sladěná (další plus). V chuti pěkná kyselina, žluté ovoce a staré rozinky zapomenuté ve spíži. Ale celé je to hodně energické, odrůdové, úplně suché a téměř čisté (až na ty staré rozinky). 12,5% alkoholu. Malý zázrak, druhý den po otevření se víno vyčistilo a neztratilo nic ze svěžesti projevu a ostří kyseliny. Zmizely staré rozinky a víc se prosazuje medový tón. Takže doporučuju dekantaci (ledaže byste milovali ve víně chuť rozinek zapomenutých ve spíži několik let) a dál je to hodně pěkné. Upřímně, za tu cenu (99,90 Kč v Lídlu) si nedovedu představit nic lepšího, tohle je fakt krásný víno.

Svatovavřinecké Collection 2022 jakostní, ZVB
Nechci to s chválou přehánět, protože je to podruhé to samé, ale víc průmyslové a míň výrazné. Čistá, dobře udělaná průmyslová nerezovka s jasným odrůdovým charakterem za stovku (99,90 v Lídlu). Vyšší, temnější rudá barva, na nose červené ovoce (višně), v chuti docela důrazné, plné, suché, a naštěstí jen s 12% alkoholu (plus). Čisté a slušně odvedené, ale prostě průmyslové v tom smyslu, že chybí větší osobitost. Je to jednoduché a ani podesáté ve víně nenajdete nic, co byste nenašli už napoprvé. Ale za stovku je to dobré.

Na fotce mám i třetí Pinot, ale ten přeskočím, je nejmíň zajímavý. Jak už jsem psal úvodem, pro vinařství je to těžká doba. Dovolím si nad rámec degustačních poznámek jednu čistou spekulaci jako ilustraci, co znamená žít v těžké době. Soukromé zdroje z maloobchodních řetězců tvrdí, že řetězce nikdy neprodávají víno za míň než dvojnásobek nákupní ceny. Z toho plyne, že v tomto případě výrobce dostává za lahev maximálně 41 Kč (čistého, bez DPH). Kdyby se v této situaci podařilo zavést minimální cenu na víno ve výši 120 Kč za lahev, co by to udělalo s nákupní cenou od výrobce?

Vůbec nic, protože moravští výrobci mají plné sklepy neprodaného vína a soutěží o to, aby se dostali na police supermarketů téměř za jakoukoli cenu. Řetězce je navíc mohou kdykoli nahradit levnými dovozovými víny. Zámecké vinařství Bzenec by zkasírovalo svých 41 Kč (spíš míň, protože prodej by s vyšší cenou klesl a konkurence by ještě vzrostla) a celý nárůst prodejní ceny by zkasíroval řetězec. Smekám před Svazem vinařů a jeho geniálním nápadem zavést minimální cenu vína! Mít Vinařský Fond a Svaz vinařů se vyplatí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *