Pazourkový sylván a Chardonnay z Franků

Druhá dvojice vín Jürgena Hofmanna, úlovky z červencové návštěvy ve vinařství (web). Dvakrát ročník 2022, dvakrát vinice Röttinger Feuerstein a dvakrát německá jakostka. Tedy vína zatříděná jako jakostní, bez přívlastku, ale první dojem je, že to jsou pozdní sběry „poddeklarované,“ deklasifikované jako jakostky. Při návštěvě ve vinařství jsem si toho nevšiml a vinaře se nezeptal, takže je to jen dohad.  

Vinařství má právě 22 roků: v roce 1991 zařínal Alois Hofmann s 1,3 hektaru vinic, tehdy ještě prodával hrozny. Jürgen Hofmann začal ve vinařství pracovat ještě jako dvacetiletý student, po skončení studií v Geisenheimu vinařství převzal. Dnes má vinařství devět hektarů, na šedesáti procentech plochy pěstuje bílé odrůdy a na zbylých čtyřiceti procentech modré. Mimochodem za vína z modré francké odrůdy Tauberschwarz sklízí velké uznání mezi místními vinaři. Většina vinic leží na místní trati Röttinger Feuerstein, kde se typický Muschelkalk mísí s křemennými žílami. Z toho je odvozené jméno vinice, Feuerstein je německy křesací kamínek.

2022 Silvaner „R“ QbA, Weingut Hofmann
Burgundsky tvarovaná lahev se šroubovacím uzávěrem, ve skleničce světlá citronově žlutá barva. Na nose krásně sladěný sylván s převládajícím ovocným projevem, středně intenzivní až intenzivní. V chuti lehké s pěknou kyselinou, svěží až vzdušné, citrusy, bílé broskve a meruňky převládají nad nevýraznými travnatými tóny. Podle chuti lehce barikované, ve vůni jsem si sudu vůbec nevšiml. 13% alkoholu dodává plnost a strukturu, ale jinak je víno vzácně lehké a harmonické včetně velmi střídmého použití bariku a typické křemenité minerality. Líbí moc. 92 bodů / 100.

2022 Chardonnay „R“ QbA, Weingut Hofmann
Formální náležitosti má šardonka stejné jako předchozí Silvaner, včetně vinice a jistotě se blížícího podezření na deklasifikované Spätlese, takže pojďme na víno. Středně plná citronově žlutá barva, na nose typicky odrůdový projev s převládajícím ovocem, hlavně citrusy, a se zkušeností s předchozím barikem si dávám pozor a zapisuju si lehké sudové projevy ve vůni :-) V chuti je to jasné, ovocné Chardonnay se zralými citrusy, lehce i jablíčky a krémovou, máslovitou texturou. Na jazyku jsou nápadné štiplavé taniny ze sudu, ale celkový projev je podobný předchozímu vínu: lehkost a křemenitou mineralitu mají společnou. Je to velmi vzdálené klasickým těžkým šardonkám a přestože je odrůda jasně rozeznatelná, hlavní roli hraje vinice, která dodává lehkost a pitelnost. 92 bodů / 100.

Soukromě je mi bližší Silvaner, ale moc mě baví srovnání obou odrůd. Je to krásná ukázka toho, jak může jedna vinice ovlivnit dvě různé odrůdy, tedy pokud to vinař chce a umí vinici zdůraznit. V zásadě mám rád sylvánské i Chardonnay z vápencových vinic, které dodávají plnější chuť, ale odlehčená pazourková verze z Feuersteinu je úplně svébytná a moc mě baví. Podle ceny (skoro 19 EUR) se zdá, že vinařství si uvědomuje, že tahle vína jsou vyjímečně dobrá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *