Dva moselské kabinety Karl Erbes

Dlouhá léta to byla u Erbesů nemyslitelná věc, až ročník 2020 se slabými kyselinami přinesl první vlaštovku v podobě suchého kabinetu! V ročníku 2021 byly kyseliny vysoké, takže všechna vína šla do světa s vyššími cukry, a v roce 2022 už je to tady zase. Kyseliny nejsou špatné, někteří recenzenti mluví o klasickém ročníku, ale suchý kabinet se vrací. Už to vypadá, že to není z nouze, ale z přesvědčení :-) Na úvodní fotce přehlídka právě vyložených nových ryzlinků ročníku 2022 z vinařství Karl Erbes.  

2022 Ürziger Würzgarten Riesling kabinett trocken „Vom Roten Schiefer,“ Karl Erbes
Plnější citronově žlutá barva je následkem pozdního lahvování (letos až v červenci!), na nose jsou zralé citrusy, bílé broskve, meruňky a letní jablka spolu s kamenitou mineralitou. Střední intenzita, lehký projev. V chuti je citrusový nástup kyseliny, následovaný letním jablíčkem, hodně lehké tělo a tentokrát opravdu suchý projev s minimálním zbytkovým cukrem. Kamenitě minerální závěr, čistota a lehkost, svěžest jde v úvodu až do citronového zatrnutí na jazyku. 10% alkoholu. Mě to takhle baví, ale doporučuju nearchivovat a vypít letos, dokud má víno mladickou svěžest.

2022 Ürziger Würzgarten Riesling kabinett feinherb „Vom Roten Schiefer,“ Karl Erbes
Druhý kabinet je polosladký a pochází ze starých výsadeb, jen to vinař u kabinetu neuvádí. Ve skleničce je hodně plná žlutá barva, tedy s ohledem na mladý ryzlink. Na nose středně intenzivní a hodně plná vůně letních jablek a zralých citronů, podle analytických dat jde o sběr s nižší cukernatostí, ale staré keře mu dodaly zralejší a serióznější projev. V chuti slušná kyselina a díky vyššímu zbytkovému cukru plnější, tělnatější dojem. Zralé citrony, letní jablka, s ohřátím se v závěru prosadí i zbytkový cukr. 9% alkoholu. Druhý den v otevřené lahvi je víno spíš lepší, harmoničtější a celistvější, aniž by mu ubylo svěžesti – temuhle kabinetu naopak pomůže pár roků archivace. Je to zajímavé srovnání s předchozím suchým kabinetem, sklizeným s vyšší cukernatostí a z mladších výsadeb – mně by se nejvíc líbil feinherb s nižším zbytkovým cukrem na hranici polosuchého vína, ale to by potom ty dva kabinety nebyly takové protipóly…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *