Pěkné základní Chianti ze San Gimignana

Dnes se naučíme nové italské slovíčko: Terremoto! Už od středečního rána se na Facebooku objevovaly zprávy o zemětřesení v San Gimignanu, nakonec to vypadá na 4,2 stupně Richterovy stupnice s centrem u blízkého Poggibonsi. Tak hezkou dovolenou všem! 4,2 stupně není úplná tragédie, ale… střední Itálie zažívá otřesy často, Amatrice není zas tak daleko a jako notorický hledač nemovitostí mohu dosvěčit, že nedávná historie zemětřesení v některých regionech výrazně ovlivňuje ceny nemovitostí.  

Chianti Colli Senesi 2020 DOCG, Panizzi
Dnes to budou klasiké a obsahem předvídatelné poznámky o základním Chianti ze sienských kopců. Technicky je to Sangiovese s přídavkem deseti procent Merlotu, nerezový tank a kvašení s řízenou teplotou. Klasická ambaláž (stejná jako v případě základní Vernaccie, jen zelenou vystřídala oranžová), a klasická dvojtvářnost mladičkého vína. První den hned po otevření to bylo robustní a vzhledem k ceně i typu až přehnaně plné, málo sladěné víno. Mám v poznámkách temnou hlubokou rudou barvu, ve vůni višně a lesní plody, obecně hodně zralé červené ovoce, piniový les a hřebíček. Podobně v chuti, kde pestrost a živost přemohly harmonii. Splnilo to očekávání, ale bez lehkosti i bez příjemného překvapení. A jak už to s mladými víny bývá, druhý den v odpité lahvi se víno zvedlo o sto procent a všechny popsané výhrady smazalo.

Za denního světla je ve skleničce temně rudá barva s odstínem zralých višní, na nose víc lesních vůní (pinie) a míň ovoce (pěkně čisté višně a maliny) už bez výčitek o přezrálosti. V chuti je víno dokonale sladěné včetně zakomponované až upozaděné kyseliny, suché s třešňovo-višňovým projevem, červené maliny, jemně kmín a sametové taniny. První večer jsem si to pro sebe zhodnotil jako „víno k jídlu s příliš vysokým alkoholem,“ druhý den víno získalo lehkost, čistotu a až žensky jemný projev. Podle etikety má stejně alkoholu jako včera (14%), ale celý dojem je harmoničtější, čistější a alkohol nepůsobí tak těžce. Velmi doporučuju dekantaci nebo hloupě znějící metodu „jeden den otevřít a druhý den pít,“ a nejlepší možnost bývá odložit otevření o rok nebo dva. První den jsem byl trochu na rozpacích, druhý den už je to výborné víno za super cenu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *