Suchý, úplně suchý Riesling

BL P_ 080 Modni prehlidka degu Erbes 2017

Beztak si myslím, že jsem na blogu málo dělal reklamu vínům, která piju nejčastěji, moselským ryzlinkům od Karla Erbese. Do jisté míry je to marnost, protože jich mám ve sklepě jen pár a z malé produkce ročníku 2017 vyplývá, že budou rychle vyprodané. Minulý týden jsem se stavil v Ürzigu, abych se Stefanem Erbesem probral, jaká vína poslat na soutěž Prague Wine Trophy. (Ve skutečnosti jsem chtěl letošní ročník vypustit, ale někteří hodnotitelé u mě v červenci objednali pět krabic ročníku 2017 jen na moje telefonické doporučení. To bych byl trouba, kdybych ta vína letos znova nepřihlásil, žejo.) Problém s ročníkem 2017 byl, že první nalahvovaná vína se mi v dubnu zdála hodně zavřená a pro soutěž málo vhodná.  

I přes můj opatrný postoj k přihlašování ročníku 2017 Stefan Erbes doporučoval základní suché Spätlese z Ürziger Würzgarten. To jediné mě v dubnu moc nebavilo a zdálo se mi tenké a málo výrazné. Na konci července už měl na výběr dvě šarže, původní z dubna a druhé lahvování z konce června. Obě jsou bez filtrace (!), jen jeden sud nechal dojít až do konce června a nalahvoval ho se zpožděním. Vyhrála to u nás první šarže, čistotou a ovocným projevem. Druhé lahvování neslo ještě výrazný vliv sudu jako závoj, skrývající všechno ovoce a svěžest. Soukromě bych si kupoval spíš druhé lahvování, ale na soutěž půjde první. Čistota projevu vína je v Německu první přikázání. Škoda, že nemám fotku z téhle degustace: 2. srpna v osm ráno stojíme u umývadla, pliveme do něj vzorky s komentáři typu: tohle je už čistější a ovocnější, to bych poslal soutěžit raději…

BL P1380471 2017 UW SP TR Erbes
2017 Ürziger Würzgarten Spätlese trocken, Weingut Karl Erbes
Světlá citronově žlutá barva, středně intenzivní ovocná vůně s citrusy, žlutým ovocem a dešťově kamenitým minerálním tónem. Pěkně sladěné a ne jen ovocité. V chuti suché, s pěknou, pevnou kyselinou, zralými citrusy (plus grepový závěr) a žlutým ovocem, vílé broskve. Středně plné a (na základní víno) slušně komplexní včetně lehkého minerálního závěru. Protože jsem v polovině přípravy sektových bedýnek a Hermesův Sekt Brut mi ve skleničce téměř bydlí každý den, hned mě napadlo, že s tímhle projevem (včetně podílu zbytkového cukru) by to byl parádní sekt. Ale když je nízká sklizeň, vinaři jako první škrtají ze seznamu sekt, takže Erbesovi sekt 2017 určitě nebudou mít. Zbytkový cukr v sektech někdy supluje plnost chuti, tohle Spatlese to nepotřebuje a je dost plné a intenzivní i bez cukru.  Čistota, ovoce, mineralita, slušná plnost i komplexnost, za mě 88 bodů. S ohledem na archivační potenciál (může se ještě několik let zlepšovat) by na hodnocení soutěže za měsíc mohlo padnout i víc. Ale odborná porota je divoké zvíře a nikdy se nedá předvídat, co udělá :-)

Reklamní odbočka: připomínám novou sektovou bedýnku Naslouchejte šumu! tady a pražskou degustaci franckých vín s Jürgenem Hofmannem, podrobnosti jsou tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *