2015 poprvé, moselské ryzlinky

BLOG P1230994 Miki u bazénu
Letošní očekávání bylo extrémní, až jsem cítil nutkání ke každé zmínce o ročníku 2015 dodávat, že není důvod čekat a že i v předchozích ročnících je co hledat a nacházet. Pro mě to začalo neskutečně krásným počasím při burgundské dovolené s dětma a horkým koncem srpna v Alsasku. Sudové vzorky jsem ochutnával všude možně: zářijové Sangiovese a Pinot Noir v Toskánsku nepočítám, protože to byly jenom mošty, ale potom v říjnu v Alsasku, v listopadu na Mosele, v prosinci v Beaujolais a v únoru v Brugundsku. Všechny ochutnávky byly vynikající. Hned jsem zjišťoval, kdy bude kdo lahvovat, kdy půjdou do lahví bílá a kdy červená.  

blog P1280102 antoine s pipetou copy
Hned po burgundské pinotové bedýnce jsem si zlomil ruku a odsoudil se tak k šestitýdenní bezmoci a nudě doma. Bedýnkovací plány jsem musel zrušit a čekám, kdy sundám sádru. Pokukuju po nabídce známých vinařů, kdo už má na ceníku patnáctky – překvapivě se v Alsasku objevila první vína nového ročníku hned v lednu. Na konci ledna přivezl Stefan Erbes do Prahy několik lahví kabinetu z Erdener Treppchen, stočeného ze sudu bez filtrace. To víno se už zdálo být hotové, připravené k pití, a na můj dotaz Stefan potvrdil, že ho nalahvuje v březnu před ProWeinem. (Když jsem letos dostal víc než sto pozvání na ProWein a dokonce i pár na Grands Jours, připadal jsem si jako rocková hvězda. Se zlomenou rukou obě akce vypouštím a utěšovala mě jen domluva se Stefanem Erbesem, že mi hned po lahvování pošle sadu vzorků.)

P1260654 se Stefanem
V úterý UPS přivezla vytoužený balík s kompletní nabídkou moselských ryzlinků, můžu tak poprvé přechutnat jedno vinařství a nový ročník v celé šíři (několik vín se bude lahvovat ještě v červnu a v listopadu). Vytáhl jsem plivátko a vodu a jdu na mladé moselské ryzlinky. Analytická data nebudu uvádět, ale poznámky budou seřazené podle stoupajícího zbytkového cukru.

BLOG P1280320 2015 UW SP TR

2015 Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese trocken
Mile překvapil šroubovacím uzávěrem. S mojí zlomenou rukou je to mnohem pohodlnější než korkové zátky, ale předpokládám, že víno bude nakonec na trhu v obou verzích. Světle žlutá citronová barva s jemným perlením, ve vůni herbální, lipové, citrusovo jablečné a spíš těžší, hodně vyzrálé. V chuti hodně suché, svěží, lehké, s parádní citrusovou kyselinou, v ovoci naopak méně vyzrálé a s lehkým minerálním závěrem. V konci (zatím) hořčinka jako připomenutí posledních horkých týdnů před sklizní (a možná i trochu síry), zbytkového cukru je tentokrát mnohem méně, než bývalo v předchozích ročnících, a podle mého očekávání (i přání) se víno vrací k lehkosti ročníku 2012. To mě potěšilo, v ročníku 2013 i 14 byl tenhle ryzlink trochu zbytečně plný. Až hořčinka v závěru zmizí a vyloupne se ovoce (tipuju říjen až listopad), bude to vynikající.

BLOG P1280359 2015 UW AUS TR

2015 Ürziger Würzgarten Riesling Auslese trocken
Samozřejmě s korkem a s bledou barvou. Ve vůni jasné meruňky až do sušených, v chuti hodně suché, lehké, s citrusovou-meruňkovým projevem. I přes 13,5% alkoholu působí svěže a lehce, v závěru se mísí mineralita s tím, co jsem výše popsal jako „horké týdny před sklizní,“ ale díky lepší vyzrálosti je závěr lépe zvládnutý. Pro mě velké překvapení, protože jsem suché Auslese od první degustace v Ürzigu v říjnu 2015 odmítal. Tehdy mi botrytická vůně a suchý projev v chuti jaksi ideově neladil, považoval jsem takové víno za „špatně vymyšlené,“ neautentické. Možná jsem po třech letech smířlivější, ale spíš je ročník 2015 lehčí a líp pitelný.

BLOG P1280328 2015 UW KAB FH

2015 Ürziger Würzgarten Riesling kabinett feinherb „Vom Roten Schiefer“
Šroubovací kabinet byl v loňském ročníku nejoblíbenější položkou Erbesovy nabídky. Letos je to světle žlutá citronová barva s drobným perlením, na nose trochu plnější citrusy a bez, v chuti slušně suché, ale plnější zbytkovým cukrem, který je v nástupu chuti dokonale maskovaný vysokou kyselinou. Svěží a lehké (10,5% alkoholu). Ovocné tělo s lehkým minerálním závěrem, slušně dlouhé. Podobný dojem jako loni, výborné chlastací víno, letos má o chlup víc ovoce a plnosti, ale stále se drží ve své kategorii.

BLOG P1280374 3 x 2015

2015 Erdener Treppchen Riesling kabinett
V lednu ho mohli účastníci dvou pražských degustací se Stefanem Erbesem ochutnávat nefiltrovaný, stočený ze sudu, teď ho mám konečně filtrovaný. Zase hodně světlá citronová barva s kovovým odstínem, ve vůni jednoduše ovocné (meruňky a zralé citrusy), v chuti svěží, ovocné (stejně jako ve vůni), s vyšším zbytkovým cukrem, dobře sladěným s devíti gramy kyselin. Typická mineralita Erdener Treppchen se jen nesměle hlásí v závěru, zatím je hodně zakrytá příjemným ovocným projevem. Tohle víno mi učarovalo v několika předchozích ročnících, ale poslední dva roky jsem ho vůbec nedostal. V ročníku 2013 ho vykoupil německý hotelový řetezec Movenpick, v roce 2014 ho Stefan vůbec neudělal s tím, že sklizeň se k tomu nehodila. Pro mě soukromě je to přitažlivější „chlastací víno“ než předchozí kabinett feinherb, přestože má vyšší zbytkový cukr, je pro mě ještě harmoničtější. Na to se moc těším!

BLOG P1280331 2015 UW KAB

2015 Ürziger Würzgarten Riesling kabinett
Druhá verze předchozího kabinetu, tentokrát ze slavnější vinice Ürziger Würzgarten. Světlá citronová barva s jemným perlením, komplexnější ovocná vůně citrony-lípa-bonbony. V chuti výrazný nástup cukru s komplexním ovocným projevem, bohaté s dobrou kyselinou, lehké, zábavné, radostně pitelné. Ze tří kabinetů nejvíc potřebuje čas na vyhlazení chuti, potom je překoná.

BLOG P1280348 2015 ET SP

2015 Erdener Treppchen Riesling Spätlese
Před dvěma roky jsem prodal asi 120 lahví stejného vína z ročníku 1991, takže ryzlink vyrobený s předpokladem dlouhé archivace. Světlá citrusová barva s jemným perlením, jemná a čistá citrusová vůně. V chuti důrazně ovocné s vysokým zbytkovým cukrem a silnou kyselinou, hodně plné až opulentní. Čistota ovocného projevu je hodně zábavná a nic proti vraždění neviňátek, ale tohle víno skutečně potřebuje aspoň rok nebo dva vyzrávání na lahvi.

BLOG P1280345 2015 UW SP

2015 Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese
Druhá verze téhož vína z vinice Ürziger Würzgarten. Světloučká citronová barva, svěží a čistá citrusovo-mydlinková vůně. V chuti důrazná kyselina, komplexní a koncentrovaný ovocný projev s citrusy a meruňkami, s optimální zralostí a lepší harmonií než u předchozího. Zatím se všechna zábava odehrává v primární rovině, ale všechno je připravené na velké víno, jen je potřeba počkat 5 nebo 6 roků. S nástupem typických ryzlinkových terciálních tónů přijde i velikost.

BLOG P1280336 2015 KRANKLEI SP

2015 Ürziger In der Kranklei Riesling Spätlese
Spolu s kabinetem z Erdener Treppchen moje další vymodlené víno. Pán Bůh ví, že nejsem žádný velký obchodník, ale třeba v ročníku 2012 jsem vykoupil 25-30% produkce tohoto vína, dříve označovaného jako Ürziger Würzgarten Kranklay. V roce 2013 ho bylo málo (v dobrých ročnících se vyrábí jen pár stovek lahví) a v roce 2014 ho Erbesovi vůbec neudělali, nebyly vhodné hrozny. I to byl jeden z důvodů, proč jsem chtěl dostat vzorky vín co nejdříve, abych ho tentokrát nepropásl.
Světle žlutá citronová barva s jemným perlením. V jemné vůni bez a citrusy, v chuti dobrá kyselina s okamžitým nástupem ovoce, vyšší zbytkový cukr a hutný komplexní projev. Zralé citrusy, meruňky, žluté ovoce, kyselina se drží i v závěru. Parádně dlouhé, vyzrálé v chuti, dokonale čisté a ze všech dnešních vín i nejlíp spojené, harmonické. Krása a zároveň velký příslib do budoucnosti, Kranklei Spätlese má před sebou ještě velký vývoj.

P1000333 Urzig z vinice, Erbesova fotka

Celkový dojem? Už jsem psal, že jsem si přál lehčí vína než v předchozích letech a návrat k ročníku 2012. Přání se mi splnilo, návrat se tak docela nekoná, ale posun tím směrem ano. Některá vína jsou nadprůměrně ovocná a přitažlivá, přestože taková vždycky nebývala (už jsem to psal v lednu o kabinetu z Erdener Treppchen). Erbesovi zřejmě sbírali hrozny brzy a po dvou letech se vrací lehkost a hravá kyselina. Taky je zřejmé, že Erbesové nechávají kvasit další vína spontánně, bez přidání selektovaných kvasinek (UW kabinett a všechna Spatlese).

Ještě mám v chladničce několik Auslese, ale po osmi vzorcích s plivátkem jsem se rozhodl nechat si je na další dny. Jednak si chci užít pití s polykáním a jednak si myslím, že na jednu ryzlinkovou bedýnku už mám vín přesně akorát – kvůli vyšší ceně bych Auslese do bedýnky stejně nezařadil. (Mimochodem, ve středu 16. března pořádám doma den otevřených dveří. Všichni účastníci Skleničkových Komunitních Bedýnek 2015 můžou po domluvě e-mailem přijít ochutnat Erbesovy ryzlinky, samozřejmě zdarma.)

A už je šídlo z pytle venku – po týdnech nudy doma se zlomenou rukou mě láká udělat letos co nejvíc bedýnek z magického a nejspíš i parádního ročníku 2015. Začnu moselskými ryzlinky, nejspíš nestihnu distribuci do Velikonoc, ale na začátku dubna bude (snad) sádra pryč, jaro ve vzduchu a ryzlinky doma. Co jsem vybral?

FB P1280316 5x Riesling

1. 2015 Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese trocken – 360 Kč
2. 2015 Ürziger Würzgarten Riesling kabinett feinherb „Vom Roten Schiefer“ – 300 Kč
3. 2015 Erdener Treppchen Riesling kabinett – 300 Kč
4. 2015 Ürziger Würzgarten Riesling kabinett – 300 Kč
5. 2015 Ürziger In der Kranklei Riesling Spätlese – 390 Kč
6. 2014 Ürziger Würzgarten Riesling kabinett feinherb „Vom Roten Schiefer“ – 300 Kč
celkem 1 950 Kč

Jako šesté jsem zařadil nejprodávanější víno předchozího ročníku, ale ambicioznější bedýnkáři si můžou vybrat i z jiných ryzlinků. Za sebe doporučuju 2008 Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese (390 Kč), 2014 Ürziger Würzgarten Riesling Sekt (390 Kč) nebo investiční 2015 Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese (390 Kč). Nic proti suchému Auslese 2015, ale na to si připravte 590 Kč. Případné požadavky na změny mi napište do poznámek v přihlašovacím formuláři.

P1150213 Stefan Erbes

Jestli si chcete pořídit degustační bedýnku šesti moselských ryzlinků velmi slibného ročníku 2015, musíte se přihlásit… Kdo se zajímáte o Komunitní bedýnky poprvé, o moselských ryzlincích a vinařství Karl Erbes jsem tady psal už často, třeba tady nebo tady a tady. Budu zase potřebovat vaši přihlášku a platbu na účet, bedýnky bude vydávat Uloženka (Praha, Brno, Bratislava, Ostrava, Olomouc, Zlín, Plzeň, Hradec Králové, Liberec a asi 100 dalších míst, jen pozor na provozovny Pošty). Kdo nemáte Uloženku dost blízko, můžete dostat balík poštou (s příplatkem 200 Kč za poštovné). V Praze vozím bedýnky po domluvě až domů (za předpokladu objednávky 12 a více lahví). Předpokládám, že vína přijedou v týdnu po Velikonocích a budu je rozesílat až v dubnu, ale pokusím se to urychlit (bez záruky). Přihlásit se můžete tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *